Dutch  English

|  Wat doktoren moeten weten |     |  SuÔcide onder patiŽntes... |     |  Wetenschappelijke artikelen |     |  Besloten fora lotgenoten |     |  Openbaar forum


U bevindt zich hier:  Home   Vrouwen vertellen    Iris

Het verhaal van Iris

Maart 2008:

11 Jaar geleden: Ik was een paar maanden zwanger van ons 3e kind en kreeg van het ťťn op het andere moment last van een heel vervelend spanningsgevoel bij mijn clitoris. Een spanning die me helemaal radeloos maakte. Vergelijk het met het hebben van constante jeuk, terwijl je op die plek niet kunt krabben. Het was zo hevig dat ik een weekendarts moest raadplegen. Deze kende het fenomeen niet en stuurde me met een zalf (die overigens niet hielp) weer naar huis. In de dagen daarop volgend, heb ik veel artsen aan de telefoon gehad, maar niemand die mij kon helpen. Gelukkig verdwenen mijn klachten na een week. Tijden heb ik de angst gehad dat deze klachten weer zouden terugkeren, maar gelukkig bleven ze uit.

Tot 4 jaar geleden. Na een drukke periode, waardoor ik weinig weerstand had, kwam het "spanningsgevoel" in alle hevigheid terug. Weer kwam ik bij mijn huisarts terecht. Deze stuurde me naar een gynaecoloog, waar ik al snel weer buiten stond omdat zij nog nooit van deze klacht gehoord had. Inmiddels had ik me ziek gemeld en werd door de bedrijfsarts naar een ARBO-psycholoog gestuurd. Deze vertelde me dat ik mijn werk niet goed inrichtte en dat daar mijn klachten door ontstonden. Na een aantal sessies was mij wel duidelijk dat ik aan zijn raad niks had en richtte me weer tot mijn huisarts. Hij vertelde dat het zinvol was om me te laten onderzoeken door een psychiater. Deze zou kunnen aantonen of mijn klachten een psychische of lichamelijke oorzaak zouden hebben.

Opvragen van mijn dossier...

Ik had hiervoor een intake-gesprek en moest daarnaast allerlei vragen op een computer beantwoorden, waarop volgens mij elke vraag wel 5 keer voorkwam. De diagnose die hieruit voortkwam was: Ik leed aan een depressie. Vragen als: "slaapt u slecht?" en "heeft u wel eens een wanhopig gevoel?" had ik met 'ja' beantwoord. Dat was blijkbaar genoeg om de diagnose depressie te stellen.

Dat ik niet kon slapen was vanwege dat irritante gevoel en dat ik van dat zelfde gevoel wanhopig werd, kwam in die computervragen niet aan de orde. Depressief ben ik nooit geweest. Ik heb altijd gedacht dat het wel weer over zou gaan. Omdat ik twijfelde aan de diagnose, vroeg ik of ik mijn dossier mocht inzien. Dat bleek geen enkel probleem. De psychiater zou zorgen dat het de volgende afspraak (en dat was meteen ook de laatste) voor me klaar lag. Wat een pech, dat net die laatste keer de printer stuk was en het dossier niet kon worden uitgeprint. En wat raar, dat het recept voor antidepressiva diezelfde afspraak wel gewoon kon worden uitgedraaid!


Eindelijk hulp...

Inmiddels waren er al 2 jaren verstreken en had ik dagelijks last gehad. Ik besloot me weer te melden bij de huisarts en hij stuurde me naar een seksuoloog. Deze arts had wel eens iets over dergelijke klachten gehoord, maar wist niet goed wat ze ermee aanmoest. Ze zou de week erop naar een symposium gaan waar ze zou gaan informeren naar mijn klachten. De week daarop kwam zij met informatie. Ik was niet de enige die deze klachten had. Sterker nog, mijn ziekte had een naam. PSAS... en er was zelfs een arts die onderzoek deed naar dit fenomeen.

Op dit moment ben ik onder behandeling bij deze arts. Dokter Waldinger is neuropsychiater in het Leijenburgziekenhuis in Den Haag en doet onderzoek naar PSAS. Hij denkt dat het een neurologisch probleem is.

Al die jaren heb ik gezocht op internet. Vaak gebruikte ik dan de zoekwoorden zoals "spanningsgevoel" en "clitoris". Daardoor kwam ik bijna alleen maar op sites die geen enkele medische informatie bevatten. De meeste PSAS-patiŽnten hebben "het bijna orgasme-gevoel". Dat gevoel ken ik zelf niet en heb daarom nooit op dergelijke zoekwoorden gezocht. Daardoor ben ik nooit zelf op deze PSAS-site terecht gekomen.

Ik hoop dat vrouwen met klachten zoals die van mij, er door mijn verhaal wat sneller achter kunnen komen wat hen scheelt. En zo adequate en snelle hulp kunnen krijgen.

Iris


                                                  Sitemap
Home
 * Home
 * Ontdekking van het syndroom
 * Wilde verhalen en misverstanden

Wat is PGAD/ReGS
 * Een stukje geschiedenis
 * Onderzoek
 * Wat is het en wat niet
 * Over behandelingen

Vrouwen vertellen
 * Johanna
 * Iris
 * Danilla
 * Nog meer verhalen
 * Jouw verhaal hier?
 * Mijn Geheim - Baukje

Vraag & Antwoord
 * Stel een vraag


De gastpagina van
 * Acupunctuur Ammerlaan
 * Uw gastpagina hier?

Doktoren en Behandelaren
 * In Nederland en BelgiŽ
 * Wereldwijd

Wat doktoren moeten weten
 * Wat doktoren moeten weten
 * Bronnen/Artikelen
 * SuÔcide onder patiŽntes...

Nederlandstalige forums
 * Besloten psas-forum
 * Openbaar forum

Engelstalige forums
 * Besloten forum 1
 * Besloten forum 2
 * Openbaar forum


Info voor Lotgenoten
 * Wie - Wat - Waar?
 * Tips & Trucs
 * Aanmelden besloten fora

In de media
 * Bladen en kranten
 * TROS Nieuwsshow 2009
 * TROS Nieuwsshow 2008
 * AVRO De Praktijk
 * VRT Radio 2 BelgiŽ
 * Radio 538 Evers
 * Video ABC Australia
 * Video ABC 20/20
 * Meer video's

Laatste nieuws
 * Laatste nieuws

Contact
 * Alle contactgegevens


Johanna Vante
 * Johanna Vante's Guest Sites

Interessante documenten
 * Artikelen


Wetenschappelijk onderzoek
 * Wetenschappelijk onderzoek


Overige
 * Disclaimer
 * Privacy Policy
Volg ons op:     Facebook |     |  Bezoek het openbare   Discussieforum  |     |  Volg ons op:    Twitter
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
CopyRight 2006 - 2019 psas.nl |    | All rights resereved |    | Webdevelopment - Design - Content - Text - Research: Johanna Vante (Netherlands)