Dutch  English

|  Wat doktoren moeten weten |     |  Suïcide onder patiëntes... |     |  Wetenschappelijke artikelen |     |  Besloten fora lotgenoten |     |  Openbaar forum


U bevindt zich hier:  Home   Wat is PGAD/ReGS    Wat is het en wat niet


Wat is het en wat niet

Wat is het

Het Persistent Sexual Arousal Syndrome (PSAS), Persistent Genital Arousal Disorder (PGAD) en het Restless Genital Syndrome (ReGS) zijn één en dezelfde aandoening. De aandoening wordt gekenmerkt door onvrijwillige, hoogst ongewenste, indringende en voortdurende (24/7) genitale sensaties. Deze sensaties zijn niet gerelateerd aan subjectieve gevoelens van seksuele opwinding en seksueel verlangen. In sommige gevallen gepaard gaand met pijn en in bijna alle gevallen gepaard gaand met het gevoel almaar te moeten plassen. De symptomen worden vaak omschreven als tintelend, jeukend, kloppend, bonzend, brandend, orgastisch golvend, volheid (congestie), elektrisch, ritmisch samentrekkend en geven het gevoel van voortdurend op punt van klaarkomen te staan. Dit gevoel verdwijnt niet na het krijgen van één of meerdere orgasmes. In de meeste gevallen verergeren daardoor de symptomen juist. Toch bestaat er een voortdurende drang om te moeten ontladen om maar van dat als overheersende gevoel af te kunnen komen. De klachten fluctueren in intensiteit maar zijn altijd aanwezig.

Het genitale gebied is hypergevoelig voor toename in intensiteit. Met name zitten wordt als de allergrootste trigger ervaren. Maar ook het dragen van strakke broeken, aanraking, bukken, tillen, lopen, fietsen, liggen in een bepaalde houding en seksuele handelingen, worden genoemd als oorzaak voor een toename van de klachten. Autorijden, reizen per openbaar vervoer en zelfs trillingen van geluiden met een lage frequentie, kunnen de intensiteit doen laten toenemen. Schrikken, stress en ergernis zorgen in de meeste gevallen ook voor een toename. Een voortdurende en overmatige productie van vaginaal vocht is vaak aanwezig, maar niet in alle gevallen.

Het verloop van de aandoening is in de meeste gevallen en in zekere mate progressief te noemen. In de beginfase (ca. eerste 6 maanden) worden er wel klachtenvrije perioden van enkele dagen tot enkele weken gemeld. In de fase daarna, is er doorgaans geen sprake meer van klachtenvrije perioden. Een uitzondering daarop vormt (vooralsnog) de groep vrouwen die gelijke klachten heeft gehad gedurende de zwangerschap of gedurende een korte periode na de bevalling. Waarna de klachten weer volledig verdwenen, om in een latere fase (vaak rond de menopauze) terug te keren. Pijnklachten doen zich doorgaans pas in een later stadium voor. Niet iedere vrouw ontwikkelt deze pijnklachten. In de meeste gevallen consolideert alles zich binnen ca. één jaar, na eerste gewaarwording van de klachten.

Zie hier de (voorlopige)   5 diagnostische criteria


Wat is het nietGÉÉN VERSLAVING

GÉÉN SEKSUEEL PROBLEEM

GÉÉN SEKSUELE AANDOENING

GÉÉN HYPERSEKSUALITEIT/NYMFOMANIE

GÉÉN OBSESSIEVE COMPULSIEVE-, PERSOONLIJKHEIDS-,

OF ANDERE PSYCHISCHE/PSYCHIATRISCHE STOORNIS!!


           Terug naar top

Het zit niet tussen de oren! ReGS zit tussen de benen!

Nederlands wetenschappelijk onderzoek sinds 2004, heeft in 2009 geresulteerd in indentificatie van de oorzaak van de aandoening. Het onderzoek heeft aangetoond dat het gaat om een (sensorische) neuropathie van de Nervus Dorsalis Clitoridis (bij mij mannen de Nervus Dorsalis Penis). In 2010 zijn ook de eerste resultaten van onderzoek bij mannen bekend gemaakt. Beide onderzoeken zijn gepubliceerd in The Journal of Sexual Medicine.

In de rubriek  Bronnen/Artikelen kunt u (ondermeer) deze artikel downloaden.

Hoewel er nog geen verder onderzoek is gedaan naar mogelijke betrokkenheid van meerdere zenuwen (dd. mei 2011) bestaat er een groot vermoeden dat er meerdere eindtakken van de Nervus Pudendus betrokken zijn bij de aandoening. Het sterke vermoeden bestaat ook dat ReGS geen geïsoleerde aandoenig is. Vrouwen met ReGS hebben tal van andere lichamelijke klachten met elkaar gemeen.

« Terug naar vorige pagina |     |  Terug naar top
                                                  Sitemap
Home
 * Home
 * Ontdekking van het syndroom
 * Wilde verhalen en misverstanden

Wat is PGAD/ReGS
 * Een stukje geschiedenis
 * Onderzoek
 * Wat is het en wat niet
 * Over behandelingen

Vrouwen vertellen
 * Johanna
 * Iris
 * Danilla
 * Nog meer verhalen
 * Jouw verhaal hier?
 * Mijn Geheim - Baukje

Vraag & Antwoord
 * Stel een vraag


De gastpagina van
 * Acupunctuur Ammerlaan
 * Uw gastpagina hier?

Doktoren en Behandelaren
 * In Nederland en België
 * Wereldwijd

Wat doktoren moeten weten
 * Wat doktoren moeten weten
 * Bronnen/Artikelen
 * Suïcide onder patiëntes...

Nederlandstalige forums
 * Besloten psas-forum
 * Openbaar forum

Engelstalige forums
 * Besloten forum 1
 * Besloten forum 2
 * Openbaar forum


Info voor Lotgenoten
 * Wie - Wat - Waar?
 * Tips & Trucs
 * Aanmelden besloten fora

In de media
 * Bladen en kranten
 * TROS Nieuwsshow 2009
 * TROS Nieuwsshow 2008
 * AVRO De Praktijk
 * VRT Radio 2 België
 * Radio 538 Evers
 * Video ABC Australia
 * Video ABC 20/20
 * Meer video's

Laatste nieuws
 * Laatste nieuws

Contact
 * Alle contactgegevens


Johanna Vante
 * Johanna Vante's Guest Sites

Interessante documenten
 * Artikelen


Wetenschappelijk onderzoek
 * Wetenschappelijk onderzoek


Overige
 * Disclaimer
 * Privacy Policy
Volg ons op:     Facebook |     |  Bezoek het openbare   Discussieforum  |     |  Volg ons op:    Twitter
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
CopyRight 2006 - 2019 psas.nl |    | All rights resereved |    | Webdevelopment - Design - Content - Text - Research: Johanna Vante (Netherlands)